Mijn eerste maand in Centraal Amerika
Buenas dias amigos,
Happy valentine´s day by the way!
Ik ben sinds gisteren weer terug in Xela, na twee weken geresid te hebben! Het was een bijzondere ervaring. De heenreis naar Honudras (naar Utila, Bay Islands) was echt zwaar en Scott en ik waren allebei ziek van de reis, de goedkope malariapillen. Bijna op het eiland Utila, moesten we nog een oversteek maken met een boot, dat zou een uur duren. Het was het langste uur van mijn leven, de zee was ruig en ik werd mega zeeziek, op een gegeven moment werd ikgroen en heb ikmega moeten overgeven!
Tijdens mijn eerste duik bleek dat ik mijn oren niet kon klaren, dat hield in dat ik dus niet kon duiken of mijn oren zoude beschadigen! Dus heb ik een weekje lang gesnorkeld, boekjes gelezen op het strand, het eiland te paard verkent, grotten in geweest! Eigenlijk allemaal dingen gedaan die niemand anders doet, wantUtila wordt voornamelijk bezocht door duikfanaten! HOe dan ook ik heb mijzelf vermaakt,na de eerste week besloot Scott om een cruise te gaan maken naar Belize, welke een beetje prijzig was voor mij! Dus ben ik alleen terug gekeerd naar Guatemala........nouja aleen?? Een vrouw die alleen reisd krijgt net zoveel aandacht als een loopse hond! Na de ferry overtocht, kon ik met drie mensen uit Amerika meerijden zij hadden namelijk een auto bijzich! We zijn toen naar Copan gegaan, waar we overgebleven Maya ruines zouden gaan bezoeken.
Het gezelschap waarin ik mij bevond viel toch een beetje tegen, het enige wat hun bleek te interesseren was bier drinkenen jointjes roken! Dus ik heb hen weer gedag gezegd en ben vervolgens niet naar de ruines gegaan maar heb een dag overnacht in het platteland tussen de boerderijen. Hier kwam ik een echtpaar uit Minnesota tegen, hun waren echt mega tof! We begonnen onze dag te paard en zijn langs koffie, chilly, tomaten en bananen plantages gegalopeerd. Onderweg zijn we gestopt voor een heelrijk boeren lunch, ik geloof dat ik in deze maand nog niet zo heerlijk heb gegeten als toen. Alles was natuurlijk vers van het land, biologisch! En de koffie was lekker sterk, dat was echt even wat ik nodig had. Vervolgens zijn we met de groepnaar een natuurlijk hotspring gegaan. We moesten een ijskoude rivier oversteken om bij de warme waterval te komen. Omdat we dus op het platteland waren, kwamen er dus veel boertjes zich in de rivier wassen. Op een gegeven moment zat ik tussen 8 kinderen en wat boertjes.........hahaha (Mijn groep was zich al gaan aankleden!)
Sommige, waaronder ik, bleven overnachtenop het platteland, we kregen uiteraard weer een heerlijk avondmaaltijd. S´avondsnog het dorp (Als je het zo kunt noemen) in gelopen, uiteindelijkkwamen we in een kroeg waar alleen alleen maar mannen aan het biljarten zijn! Er was gee vrouw aanwezig, dat is daar uiterst ongewoon trouwens.Dus ik viel enorm op, ook omdat ik mijn fel blauwe sportbroekaanhad met daarop eenrose tshirt & ik steek twee koppen boven de gemiddelde man uit! Het gehele dorp kwam toen kijken, alle mannen jong en oud, en iedereen giechelen en lachen!Maar niemand scheen ereen probleem mee te hebben! Ik vond het toch te gewaagd om ook te gaan biljarten(Dat zou een beetje teveel van het goede zijn geweest! hahaha)Ik sliep dienacht als een roos. De volgende dag zijn we weer terug gekeerd naar de stad, waar ik zelf de ruines ben gaan bezoeken, ik wilde een gids maa hij was een beetje prijzig! Dus heb ik even een half uurtje gewacht todat er misschiennog iemand zou komen die met mij de kosten wilde delen. Enja hoor daar kwam hij aanrijden op zijn mega motor, Graig 33 jaar uit Amerika. We hebben een vet toffe middag gehad, de gids heeft ons naderhand bij hem thuis nog een typische Honduras maaltijd klaargemaakt!
Methet koppel uitMinnesota ben ik vervolgensnaar Guatemala terug gereisd, waar we in Antigua nog een actieve vulkaan hebben beklommen. Antigue is een heel pitoresque en toeristisch plaatsje. HIer kwam ik vervolgens weerheel veel mensen tegen die ik nog kende vanUtila (het bekende verhaal: alle backpackers hebben een Lonely planet en volgen dezelfde route)S´avonds een beetje salsa dansen meteen jongen uit Guatemala (Ook nog naar een hele slechte fim gegaan! genaamd: ´Down with love´ niet heengaan dus......)De meeste mannen uit Guatemala zijn eigenlijk te verlegen om zelfs tegen je te praten, overigensis hun cultuur zo anders dan die van mij, dat het heel moelijk is om echt contact te maken. Het verschil tussen mannen en vrouwen ligt hier ook heel anders.Hoe dan ook: een enkeling heeftgestudeerd, gereisden spreektEngels, deze combinatie zul je nietveel tegen komen! Maar gelukkig zie avond wel!
Het beklimmen van de vulkaan was heelleuk, s´avonds werd het donker en werd de lava nogmeer zichtbaar, ik heb zelfs marshmellows gemaakt! De volgende dag was het tijd om terug te keren naarXela, eenmaal aangekomen ben ik langs school gegaan om mij inte schrijven voor volgende week. Toen ikna een reis van 5 uur daar aankwam, zaten zij allemaal te lunchen (40 man, leraren en studentes).....ter eren van Valentijn................Ik viel dus met mijn neus in de boter! Na de lunch terug gekeerd naar mijn gastgezin met een bosje bloemen, ik was blij dat ik weer terug was en zij waren ook heel blij mij weer te zien. Mij gastgezin is echt ontzettend zorgzaam en lief. Het zijn drie vrouwen, zusters van elkaar, die de gehele dag door koken!!Er staat altijd wel iets op hetgasfornuis te pruttelen, het meeste ikook om te verkopen. Het lekkerste is nog wel het ingevroren fuit, wat ze in de chocosaus onderdompelen en vervolgens in de nootjes draaien, of eenmuesli mix! Dit kost dan € 0.30,- Er zijn heel veel families die zo wat geld bijverdienen, bijna op elke hoek van de straat vind je wel iemand!
Ik ga zo met Ben (uit NL) naar de hotsprings, we zullen eerst even een berg moeten beklimmen, wat zo´n 1.5 uur duurt......................moar dan hedde ook weh!!! Morgen vroeg op, tja je raad het al, weer een vulkaan beklimmen, maar deze heeft een meer op het opje waar je kunt zwemmen.............en dat heb ik nog niet gezien!!
Geniet van de foto´s.......................eindelijk zijn ze daar dan!
Besos..............
Liefs Isabelle
Hoi Isabelle,
Wat leuk om te zien dat het goed gaat! Ik ben jaloers!
X Sabrine
Hey meid,
Heel erg leuk te horen dat je het naar je zin hebt. Enige zeeziekte daar gelaten natuurlijk. Zo te horen vermaak je je prima tussen alle vulkanen en met alle paardenritten. Nu ik op het moment nog bezig ben met mijn coschappen en ondertussen nog 2 vakken ernaast doe, ben ik wel heel erg jaloers. :) Nog wel heel veel plezier gewenst! :D
~Liefs, Hebe
Ik had je al gemist op de vakantiebeurs. Dit is stukken beter natuurlijk.
Hoi Isabelle, ik heb je gevonden !!! Ik ga je verhaal nu lezen. Wat spannend !
Tot straks,
Groetjes, Betsie.
Ik heb het gelezen, ohhhhh, wat heb jij het vervelend daar ! tjonge jonge, hoe hou je het vol !!! Ik kan wel janken, zitten wij hier in miezerende regen en kou !!!
Ik heb echt genoten van je verhaal, wat een belevenissen,en wat ben je een verstandig meisje !
Geniet en ik ga je volgen !
Groetjes Betsie.
Oisterwijk